Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Σοβαρά προβλήµατα 4ου ∆ηµοτικού σχολείου και άµεση επισκευή.

Η πτώση ενός τεράστιου κιγκλιδώματος στα παιδιά μας λίγο έλλειψε να στοιχίσει τη ζωή ενός 10χρονου μαθητή και τον τραυματισμό ακόμη 5 συμμαθητών του. Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε Εκτακτο Σχολικό Συμβούλιο και Έκτακτη Γενική συνέλευση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των παιδιών μας και μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου. Αρχικά σας αποστέλλουμε επιστολή-διαμαρτυρία στο πλαίσιο διαδικασίας ενηµέρωσης των αρµόδιων φορέων, για τα χρονίζοντα προβλήµατα του σχολείου µας, πριν την εκκίνηση από την πλευρά µας δυναµικών κινητοποιήσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν 10 ημέρες μετά την παραλαβή του εγγράφου από τις αρμόδιες Αρχές!

Γενική εικόνα
Το σχολείο μας χτίστηκε το 1987 από τον ΟΣΚ.
Το 1999 μετά απο τον μεγάλο σεισμό μηχανικοί του ΟΣΚ έκαναν αυτοψία του σχολείου και βρήκαν Ρηγμάτωση Δοκών (κάμψη),αποκολλήσεις τοίχων, διαμπερείς ρηγματώσεις στις πλάκες οροφής κ.α το σχολείο χαρακτηρίστηκε απο τους μηχανικούς ως Κατάλληλο (μπορεί να χρησιμοποιηθεί, θα χρειαστούν επεμβάσεις σε χρόνο που δεν θα λειτουργεί το σχολείο). Το 2004 το σχολείο ανακαινίστηκε και προστέθηκε νέα πτέρυγα με αίθουσες διδασκαλίας. Με επιστολή του ο τότε διευθυντής του σχολείου ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα είχε αναφέρει το θέμα επικινδυνότητας του σχολείου μας, προς όλους τους αρμόδιου φορείς.
Απο το 2004 μέχρι και σήμερα στο σχολείο δεν εχει πραγματοποιηθεί κανένας προληπτικός έλεγχος ώστε να διασφαλιστεί τουλάχιστον η ακεραιότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε την προκλητική και όπως αποδείχθηκε εγκληματική αδιαφορία όλων των αρμόδιων φορέων για την συντήρηση του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος , το οποίο για την νέα σχολική χρονιά ανήκει στα 800 πιλοτικά σχολεία της Ελλάδος όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται εντός του σχολικού κτιρίου για πάρα πολλές ώρες. Το διδακτικό προσωπικό, ο Διευθυντής του Σχολείου και ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων συνεχώς ζητά βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς χωρίς καμία ανταπόκριση. Το αποτέλεσμα της αδιαφορίας παραλίγο να στοιχίσει στη ζωή ενός μαθητή μόλις 10 ετών (42 ράμματα στο κεφάλι) και στον τραυματισμό 5 ακόμη συμμαθητών του.

Έτσι αποφασίσαμε αν και δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί και αρμόδιοι να σας αναφέρουμε τα σημαντικότερα προβλήματα του σχολικού μας συγκροτήματος τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Κάγκελα σπασμένα
Μάρμαρα τα οποία με το άγγιγμα μιας μπάλας πέφτουν ως λαιμητόμοι από ύψος 10 μέτρων
Σκαλοπάτια χαλασμένα
Υγρασία στους τοίχους και σε πρίζες
Πτώση σοβάδων
Ξεκολλημένα κιγκλιδώματα
Σπασμένες βρύσες
Σπασμένα πλακάκια
Τα παράθυρα δεν κλειδώνουν
Θάμνοι από αγριόχορτα
Φρεάτια βουλωμένα χωρίς προστατευτικά
Λάμπες καμένες
Οι βρύσες και τα καζανάκια τρέχουν
Τουαλέτες βουλωμένες
Ρωγμές σε τοίχους και δάπεδα
Οι πόρτες δεν κλείνουν
Το αίθριο όταν βρέχει στάζει νερά
Δεν υπάρχει σήμανση ότι οι οδηγοί πλησιάζουν σε σχολείο
Δεν υπάρχει διαγράμμιση στο δρόμο
Δεν υπάρχει προστατευτικό κιγκλίδωμα στον δρόμο κατα την έξοδο των μαθητών
Τα φανάρια είναι σε λάθος σημεία
Δεν υπάρχουν πινακίδες και παρκάρουν βαρέα οχήματα
Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα κολλητά στα προαύλια
Όλα αυτά και άλλα πολλά καθιστούν αδύνατη την ασφάλεια και υγιεινή των παιδιών μας.
Ζητάμε να μας απαντήσετε εγγράφως και εντός 10 ημερών για την πορεία και πραγματοποίηση των εργασιών.
Να πραγματοποιηθεί έλεγχος στατικότητας του κτιρίου και ο κάθε αρμόδιος φορέας να δραστηριοποιηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του για να μην θρηνήσουμε θύματα

Παρακαλούμε όπως µεριµνήσετε για την άµεση υλοποίηση των ανωτέρω, για την διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του σχολείου αλλά κυρίως την αναβάθµιση της ποιότητας εκπαίδευσης των παιδιών κοινοποιώντας μας τις ενέργειές σας εντός του επόμενου 10ήμερου.
Μαζί με τους δασκάλους θέλουμε ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στο ρόλο του και στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Θα αναπτύσσει τη δημιουργική σκέψη και την κρίση. Θα απελευθερώνει και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες κάθε μαθητή

Γίνεται σήμερα φανερό ότι πρέπει να διεκδικήσουμε το αυτονόητο
Ένα σχολείο ασφαλές για τα παιδιά μας και το εκπαιδευτικό προσωπικό
· Ένα σχολείο με πρόγραμμα, εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνική υποδομή, πηγή χαράς και δημιουργίας για τα παιδιά μας.
· Ένα σχολείο που δεν θα μας υποχρεώνει να βάζουμε το χέρι στην τσέπη, για να καλύπτουμε εμείς τις υποχρεώσεις της πολιτείας.

Σαν συνέπεια της αναποτελεσµατικότητας των αρµοδίων υπηρεσιών στην επίλυση των προβληµάτων, η µόνη επιλογή που έχουµε είναι η άµεση εκκίνηση δυναµικών κινητοποιήσεων και ενημέρωσης των Σχολικών Επιτροπών όλης της χώρας καθώς επίσης και όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης .
Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια χρειαστείτε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου