Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Γριπη Η1Ν1

Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης Η1Ν1 σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, θα θέλαμε να απαντήσουμε στα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Πρέπει να ανησυχούμε για την έξαρση κρουσμάτων γρίπης Η1Ν1;
Η γρίπη Η1Ν1 είναι μια από τις πιθανές μορφές γρίπης από την οποία μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε. Δεν είναι συνήθως βαρύτερη, ούτε διαρκεί περισσότερο από τις άλλες μορφές γρίπης. Άρα δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας . Η γρίπη αυτή έχει τα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού δηλαδή βήχας, πονόλαιμος, πυρετός, κακουχία και περνάει μόνη της μετά από 3-5 ημέρες. Δεν χρειάζεται λήψη αντιβιοτικών. Η γρίπη αυτή, όπως και κάθε γρίπη, μπορεί να είναι βαρύτερη και απειλητική σε άτομα υψηλού κινδύνου όπως ασθενείς με προβλήματα υγείας από το αναπνευστικό σύστημα, καρδιοπαθείς, άτομα με ανοσοκαταστολή, διαβήτη, παχύσαρκα και υπερήλικα άτομα. Αυτά τα άτομα οφείλουν να έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης και αν εμφανίσουν τέτοια συμπτώματα να συμβουλευτούν τον ιατρός τους.

2. Γιατί υπήρχε ανησυχία πριν ένα χρόνο;
Διότι τότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά το στέλεχος Η1Ν1, ο πληθυσμός δεν διέθετε αντισώματα και υπήρχε κίνδυνος μαζικής νοσηρότητας του πληθυσμού, δηλαδή πανδημία. Η πανδημία απειλούσε την ομαλή κοινωνική ζωή. Αντίθετα σήμερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη αντισώματα λόγω προηγούμενης επαφής με τον ιό ή λόγω εμβολιασμού, έτσι υπάρχει επιδημία, αλλά δεν θα λάβει τα χαρακτηριστικά πανδημίας.
3. Τι πρέπει να κάνουμε αν εμφανίσουμε τα παραπάνω συμπτώματα;
Να μείνουμε στο σπίτι αποφεύγοντας την κούραση, τόσο για να ενισχύσουμε την άμυνα μας, όσο και για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον εργασίας. Δεν έχει νόημα να αναζητήσουμε αν τα συμπτώματα οφείλονται στην Η1Ν1 ή σε άλλη γρίπη διότι δεν αλλάζει η αντιμετώπιση. Ειδικός έλεγχος για το είδος της γρίπης πρέπει να γίνεται μόνο με σύσταση του ιατρού. Να μην πάρουμε φάρμακα, εκτός από απλά αντιπυρετικά. Όσοι ενοικούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (1) και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να συμβουλευτούν τον ιατρό τους για να λάβουν ειδικά αντιικά φάρμακα. Επίσης να συμβουλευτούν τον ιατρό αν έχουν πολύ υψηλό πυρετό, δύσπνοια ή αν η λοίμωξη με πυρετό διαρκεί πάνω από 4 ημέρες.

4. Τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά. Συνιστάται εμβολισμός με το αντιγριπικό εμβόλιο ιδίως στα άτομα υψηλού κινδύνου που πιο πάνω αναφέρονται (1). Επίσης επιβάλλεται αυτή την εποχή καλός αερισμός των χώρων, αποφυγή συγχρωτισμού, καλό πλύσιμο των χεριών και παραμονή στο σπίτι εφόσον έχουμε τα πιο πάνω συμπτώματα και μέχρι να υποχωρήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου