Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Την προηγούμενη εβδομάδα, και βρίσκοντας μπροστά μας την καλή διάθεση των δασκάλων, ξεκίνησε ένα ξεχωριστό ταξίδι ανακύκλωσης για το σχολείο μας. Αφορά στην ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού και μετάλλου. Για το λόγο αυτό τοποθετήθηκαν σε κάθε τάξη τρεις πλαστικοί κάδοι διαφορετικού χρώματος με πλαστικές σακούλες σε κάθε έναν απ' αυτούς. Οι κάδοι αυτοί δεν υποκαθιστούν το μπλε κάδο της γειτονιάς αλλά θα λειτουργούν στη φιλοσοφία της αποτελεσματικότερης διαλογής στην πηγή. Έτσι, τα απορρίμματα που θα ανακυκλώνονται είναι πολύ συγκεκριμένα, και θα τα φέρνουν τα παιδιά από το σπίτι τους και δεν θα πρέπει να πετάγονται στους κάδους άλλα είδη απορριμμάτων.
Η ανακύκλωση αυτή θα είναι ανταποδοτική για το σχολείο μας. Για παράδειγμα η πρώτη ανταποδοτική ενέργεια  θα λάβει χώρα στις 2 Ιουνίου και θα αφορά στις τάξεις Ε' και ΣΤ' (λόγω δυσκολίας στις έννοιες για να το παρακολουθήσουν τα μικρότερα παιδιά). Πιο συγκεκριμένα αφορά την παράσταση "Το Περιβάλλον και Εγώ" στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο), στις 12:30 σε ιδιωτική προβολή στο θόλο. (Θα υπάρξει γι αυτό πιο λεπτομερής ενημέρωση).

Παρακάτω θα δείτε οδηγίες για την ορθή ανακύκλωση.

α. Ότι αφορά στο χαρτί:  
 ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ: Οποιοδήποτε χαρτί φωτοτυπίας (Α4, Α3 ή μεγαλύτερο), με σημειώσεις ή όχι, τετράδια ή βιβλία, κλασέρ που πλέον δε χρησιμοποιούνται, φάκελοι αλληλογραφίας, παλιοί ενημερωτικοί κατάλογοι, εφημερίδες, περιοδικά, λογαριασμοί, φυλλάδια και έντυπα. {Δεν απαιτείται να είναι ολόκληρες οι σελίδες, μπορεί να είναι σχισμένες, ακόμα και τεμαχισμένες (από καταστροφέα εγγράφων)} 
ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ: Παρακαλούμε να μην πετάγονται χάρτινες συσκευασίες τροφών (π.χ η χαρτοσακούλα της τυρόπιτας ή τα χάρτινα κύπελλα του χυμού ή του καφέ), χαρτοπετσέτες-χαρτομάντηλα, άδεια πακέτα τσιγάρων ή φαρμάκων καθώς και χάρτινες κούτες. Εάν ωστόσο, υπάρχει μεγάλος όγκος από χαρτόκουτες μπορούμε να τις συλλέξουμε και να τις δώσουμε ξεχωριστά.
 
β. Ότι αφορά στο πλαστικό: 
 ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ: Πλαστικά μπουκάλια νερού (μικρό ή μεγάλο μέγεθος), χυμού,  αναψυκτικού ή γάλακτος, άδεια από υπολείμματα  και καλά συμπιεσμένα για μείωση του όγκου τους. 
ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ: Δεν πετάγονται στον κάδο, άλλα είδη πλαστικών μπουκαλιών (π.χ της χλωρίνης ή άλλων απορρυπαντικών) ή πλαστικές σακούλες.

γ. Ότι αφορά στο μέταλλο:  
ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ: Αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών (ή μπύρας), λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ ή καφέ χωρίς υπολείμματα. 
ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ: Δεν πετάμε στον κάδο άλλες μεταλλικές συσκευασίες.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι:
-Για κάθε τόνο χαρτιού που ανακυκλώνουμε σώζουμε 17 δέντρα, ενώ εξοικονομούμε δύο βαρέλια πετρελαίου και 4.100 KWh ηλεκτρικού ρεύματος, ικανού να καλύπτει τις ανάγκες ενός σπιτιού για πέντε μήνες. Έχει υπολογιστεί ότι η ενέργεια που μπορεί να εξοικονομηθεί ετησίως με την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας και χάρτου αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει η πόλη της Αθήνας σε τέσσερις μήνες.
Σημαντική είναι και η εξοικονόμηση αερίων του θερμοκηπίου (πάνω από 74%) καθώς και η μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Ένας τόνος από υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένο χαρτί μπορεί να αντικαταστήσει τρεις τόνους ξύλο για χαρτί. Στην Ελλάδα η κατανάλωση χαρτιού έχει ξεπεράσει τους 800.000 τόνους το χρόνο ενώ την ίδια στιγμή πετιούνται στα σκουπίδια τουλάχιστον 300.000 τόνοι χαρτιού.
Τι χρειάστηκε για την παραγωγή αυτών των 300.000 τόνων;
  • 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους
  • 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που ισοδυναμεί με την ποσότητα κατανάλωσης νερού της Αττικής για 100 μέρες
  • 1,5 - 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες που ισοδυναμεί με την ενέργεια που καταναλώνεται σε 3 μήνες από ένα εκατομμύριο σπίτια
    - Τα πλαστικά μπουκάλια, εκτός από το ότι αυξάνουν τον όγκο των σκουπιδιών αν δεν «τσαλακωθούν» (ο όγκος που καταλαμβάνουν κάθε ένα είναι 2,5 φορές το βάρος τους) θα χρειαστεί να περάσουν 400 – 500 χρόνια πριν αρχίσουν να αποσυντίθενται. Αντίθετα, ανακυκλώνοντας μισό κιλό PET πλαστικά μπουκάλια, εξοικονομεί κανείς ενέργεια ίση με 12.000 BTU.
    - Ένα κουτί αλουμινίου που ανακυκλώνεται εξοικονομεί ενέργεια για να λειτουργήσει μια τηλεόραση ή ένας Η/Υ για 3 ώρες. Επιπλέον,  με την ανακύκλωση αποφεύγονται εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σχεδόν ίσες με το βάρος του. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι αν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας ανακυκλώναμε τα αλουμινένια κουτάκια που αγοράζουμε (κουτάκια αναψυκτικών, μπύρας, κλπ) οι ελληνικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250 χιλιάδες τόνους ετησίως.

    Ευχόμαστε και ελπίζουμε η δράση να αγκαλιαστεί από όλους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου