Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

 Αγαπητοί γονείς!

Είναι φοβερό το πως τα παιδάκια μας αυτές τις πρώτες ημέρες που άνοιξαν τα σχολεία τηρούν αυτά που πρέπει. Φοράν τη μάσκα, πλένουν τα χέρια και ότι άλλο χρειάζεται!! Είναι τελικά η μάσκα, ένα κομμάτι πανί.
Θα μου πείτε, είναι φοβερό το γεγονός ότι ένα κομμάτι πανί με δυο λαστιχάκια έχει αλλάξει την κοινωνική ζωή παγκοσμίως!

Όμως: Δεν είναι δηλητήριο, δε σκοτώνει, δε φιμώνει, δε σκοτώνει την ψυχή.
Αντίθετα: Βοηθά τελικά να μην μολύνουμε το ίδιο εύκολα τους υπόλοιπους (και κυρίως τους ευπαθείς) γύρω μας. Θα είναι απαραίτητο να την φοράμε για αρκετό καιρό ακόμα, και όπως γίνεται και με όλα τα θέματα που αφορούν στην υγιεινή, εμείς (πρωτίστως) και οι εκπαιδευτικοί θα βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν σωστά. Όπως μαθαίνουν να βάζουν τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο ή να μην τρέχουν όταν το φανάρι είναι κόκκινο ή να πλένουν τα χέρια μόλις γυρίζουν στο σπίτι, έτσι θα μάθουν και τη χρήση της μάσκας.

Ο κλήρος πέφτει αρχικά σε μας τους γονείς που πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να χρησιμοποιούμε εκτός από το λόγο, και τις πράξεις ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τα παιδιά μας να μάθουν. Όπως όταν ένα παιδάκι φεύγει από το σπίτι για πρώτη φορά και έχει την ανάγκη να κουβαλήσει μαζί του ένα αντικείμενο –αυτό που εμείς ονομάζουμε μεταβατικό αντικείμενο- ένα ποτηράκι, μια αγαπημένη κούκλα, ένα κομμάτι ύφασμα ή οτιδήποτε, έτσι και για πολλούς ανθρώπους αυτή η αίσθηση της μάσκας μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μεταβατικό αντικείμενο. Ότι δηλαδή φεύγω από το σπίτι μου που νιώθω ασφαλής και πάω στον εξωτερικό χώρο όπου υπάρχει ο άλλος που πιθανό είναι να μου κάνει κακό. Μέσα, λοιπόν, από τη μάσκα αισθάνομαι ότι μπορεί και να προστατευτώ. Μου δημιουργεί δηλαδή μια αίσθηση ασφάλειας η μάσκα, όπως δημιουργεί στα πιτσιρίκια ένα κουκλάκι ή ένα κομμάτι ύφασμα, αυτό το μεταβατικό αντικείμενο.

Βασική όμως προϋπόθεση για να μάθουν τα παιδιά μας, είναι να γίνουμε εμείς το παράδειγμα.
  • Πρέπει να τηρήσουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τα μέτρα ελέγχου πρόληψης διασποράς του κορωνοϊού που έχουν ληφθεί.
  • Πρέπει να προσέξουμε ακόμα περισσότερο να τηρήσουμε αυτά τα μέτρα την ώρα προσέλευσης των παιδιών στο σχολείο αλλά ακόμα περισσότερο την ώρα αναχώρησής τους.
Προσπαθούμε να τηρήσουμε μια φυσική απόσταση μεταξύ μας, και κυρίως φοράμε όλοι προστατευτική μάσκα!!

Και μην ξεχνάμε!!!
Μπορεί η μάσκα να κρύβει το χαμόγελο, όμως δεν μας απαγορεύει να χαμογελάμε κάτι που μπορεί τελικά να καταφέρνουμε να το δείχνουμε μέσα από το βλέμμα μας.
Τα μάτια μιλάνε και λένε πολλά.....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου